Keresés

kedd, 02 december 2014 07:51

Így programoztunk mi…

„Halálra unnám magam, ha mindig csak olyan dolgokat kéne végeznem, amelyekről tudom, hogy képes vagyok rájuk! Az az igazi kihívás, ha olyat teszel, amit addig még soha.”

(Gaál Viktor)

Amikor szeptember közepén először hallottam a PENdroid programozási versenyről, elhessegettem a gondolatot: hogyan fogok én egy csapatnyi diákot találni, akik tanítási órák után szakkörön, illetve otthon a saját szabadidejük terhére programkódokat fognak bújni önként is dalolva, mikor élhetnék az átlag fiatalok életét a közösségi hálón.

Legnagyobb örömömre nem is egy, hanem kétcsapatnyi önként jelentkező, elszánt tanulót sikerült rávenni erre az „őrültségre”. A 9-10. évfolyamosok csapatát Gábris Jácint tanár úr kezdte terelgetni a döntő felé vezető rögös úton, jómagam a 12-14. évfolyamos csapattal kezdtem meg a munkát.

A döntőt két online forduló előzte meg, az első forduló feladata nem tűnt első olvasatra teljesíthetetlennek, ám ekkor szembesültünk a programozás igazi szépségeivel: a fejlesztő környezet feltelepítése már felért egy kisebb fajta előselejtezővel. Hosszú napok kemény munkájával mindenki számítógépén sikerült működésre bírni az Eclipse programot, és végre megjelent a virtuális emulátoron a várva várt „Hello world!” felirat. Ezen idő alatt nem csak a java nyelvet ismertük meg, hanem elmélyültünk különböző angol nyelvű fórumokban, a hibaüzenetek javítási lehetőségei után kutakodva. Miután az első akadályt legyőztük, elkészült az első fordulóra szánt feladat is, amely annyira jól sikerült, hogy a legjobb 5 csapat közé kerültünk vele.

A második forduló célkitűzése már nagyságrendekkel nehezebb programozás technikát követelt meg. Grafikus megvalósítás, több szálon futó programkód. Órákat töltöttünk a számítógépteremben, sokszor hosszú percekig keresve az elfelejtett pontosvesszőket, zárójeleket. A feltöltés után még voltak kételyek, de megérkezett a várva várt levél bejutottunk a döntőbe.

A döntőre saját készítésű játékprogramot kellett magukkal vinni a versenyzőknek. Aki még soha nem programozott, az is sejtheti, hogy egy számítógépes játék, legyen bármilyen egyszerű szabályrendszerű, a legösszetettebb programozási feladatok egyike. A döntőt megelőző éjjelen is még a kódon dolgoztak a fiúk. (Ezúton jelezném, hogy nem, nem csuklottam, hiába is emlegettetek J)

A döntő a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán zajlott. Nagykanizsát a két Cserhátis csapat képviselte, a többi résztvevő az ország minden tájáról érkezett, jobbára informatika szakos szakképző iskolák tanulói voltak az ellenfeleink jóval több programozás gyakorlattal, és versenyrutinnal a hátuk mögött.

A megnyitót követően egy nagyon izgalmas, Mit vizsgál a "game studies"? - Bevezetés a számítógépes játékok tudományába címet viselő előadást hallgathattunk meg András Csaba előadótól, majd Dr. Jaskó Szilárd beszélt röviden PENdroid tehetséggondozó programról. Ezután következett a feladat ismertetése: Készítsen egy olyan Androidos játékalkalmazást, amelynek célja a képernyő egy szabadon kiválasztott területének a védelme (lehet például egy kör/négyzet/háromszög/szabálytalan alakzat a képernyő belső területén vagy valamelyik saroknál kijelölt terület, vagy valamelyik oldalvonal). A kiválasztott terület a tervezett játékmenettől függően változhat is.Határozza meg a játék világát és azzal összhangban fejlessze ki a játék képi megjelenítését, játékmenetét és a támadó, illetve a védekező lehetőségeket.

A csapatok nem sokkal 10 óra előtt láttak munkához, és délután 5 óráig meg sem álltak. (Mondja ezek után valaki, hogy a programozás nem fejleszti az állóképességet…)

Úgy gondolom, hogy ebben a nagyon erős, felkészült mezőnyben büszkék lehetünk arra, hogy iskolánk két csapata is a döntőig jutott, sőt Gábris tanár úr csapata, a Cseri-droid megszerezte az 5. helyet. A csapat tagjai: Aradi Róbert 10A, Hervai Dávid 10A és Széphegyi Dániel 9C osztályos tanulók.

Szeretném megköszönni a csapatomnak, a Csery Bean tagjainak: Hajmási Bálintnak, Jakab Péternek és Zalavári Csabának, hogy küzdöttek, kitartottak, és közben rengeteget fejlődtek programozásból.

Ami pedig a jövőt illeti: mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy kipróbálja magát valami újban, izgalmasban! A következő évben újra megrendezésre kerül az PENdroid programozói verseny!

Cseri droid Csery Bean

Nincsenek események

Eseménynaptár

November 2020
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

"Cserháti Iskoláért" Alapítvány
adószáma: 18658323-1-20

alapitvanyCserháti idegen nyelvi alapítvány
adószáma: 19274975-1-20