Keresés

szerda, 20 november 2013 12:44

Cserháti Napok

2013.november 13-14-15.

 Az idei tanév őszén is sor került a Cserháti Napok rendezvénysorozatra, mely színes programokkal várta az iskola tanulóit, pedagógusait és az érdeklődőket.

november festivities

Már kedden angol nyelvi kulturális és ország ismereti vetélkedővel kezdődött az eseménysorozat, mely a Halloween és a Thanksgiving (Hálaadás) ünnepkörét ölelte fel. 9-12. évfolyamos tanulók 4 fős csapatokban versengtek egymással. A feladatok közt szerepelt dalszöveg-kiegészítés, tesztkérdések, szöveg kiegészítés és rejtvény is. Az első három helyezett jutalomban részesült.

ünnepélyes megnyitó Szerdán délelőtt ünnepélyes megnyitóra került sor a Russay Olivér Csarnokban. Marton László tagintézmény-vezető nyitóbeszédében kitért arra, hogy „a jövőben is változatlanul fontosnak tartjuk, hogy a szakképzés szolgálatába állítsuk személyi és tárgyi, technikai feltételrendszerünket, és alkotó módon vegyünk részt és alakítsuk városunk és megyénk oktatáspolitikáját. Ehhez azonban tenni, tanulni, fejlődni akaró diákokra van szükség, és a Cserisek nagy többsége ilyen, a többiek pedig hamarosan ilyenek lesznek.” A rövid ünnepélyt Szabó Roland 9/A osztályos tanuló hegedűszólója zárta.
szavalóverseny Délután újra a nyelveké lett a főszerep: német nyelvi vetélkedőn és városi szavalóversenyen vehettek részt a jelentkezők, izgulhattak a kíváncsiskodók. Mindkét esemény hagyományos, visszatérő és sikeres rendezvénye az iskolának, ez most sem volt másként. A szavalóverseny apropóját a tanévben Hunyadi Mátyás trónra lépésének 555. évfordulója szolgáltatta, kötelező versként Juhász Gyula: Mátyás király című versét hallhatták a jelenlévők.
novemberfest

A német nyelvi vetélkedő (Novemberfest) a müncheni Oktoberfest témájához kapcsolódott. Diákjaink számot adtak kulturális ismereteikről a német anyanyelvű országokkal és az Octoberfesttel kapcsolatban. Iskolánkban évekre visszanyúló hagyománya van ennek az eseménynek, így nem meglepő, hogy 60 diák versengett 10 csapatban. Nem csak tárgyi tudásra, hanem ügyességre és gyorsaságra is szükség volt, hiszen tesztek, dalszöveg-kiegészítések; virslievő- illetve sörivó verseny is szerepelt az „étlapon.” (Utóbbi persze szigorúan alkoholmentes változatban!)

 Lito

A Cserháti Napok második napjának délelőttjén a szakma játszotta a főszerepet. Kezdetét vette az Autós Szakmai Nap, melynek keretében érdekes és tartalmas előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Simon Gergely, iskolánk volt diákja, az Audi Hungária Motor Kft. csoportvezetője, fejlesztőmérnök   tartott látványos, power point-és termékbemutatóval kísért előadást. A jó hangulatú rendezvényen az intézmény technikus osztályai vettek részt, a végén feltett kérdéseikkel bizonyítva, hogy az előadóval eltöltött két óra nem volt hiábavaló. Ezzel egy időben az iskola tanműhelyében Tölgyesi Zoltán, a HGS-Lito Kft. ügyvezetője és Mészáros Árpád fejlesztő ismertette a legújabb kutatási eredményeket. Témáik a benzin- és dízelmotorok emisszió-technikája és fedélzeti diagnosztikája, valamint a korszerű dízelmotorok üzemanyag ellátó rendszerei voltak.

 Honeywell Az Elektronikai Szakmai Nap keretében Horváth Lajos, a Honeywell Kft. fejlesztőmérnöke, iskolánk volt tanára Az elektronika alkalmazása az iparban című előadásában saját példáján keresztül mutatta be, hogyan jutott el a szakmunkásságtól a fejlesztőmérnökségig. Az előadásában ismertette saját fejlesztéseit, azok buktatóit és az elvégzett munkát betetőző sikert. Beszélt arról, miként folyik a munka egy multinacionális vállalatnál.
 Nilfisk Szintén csütörtök délelőtt került sor azon gyárak, üzemek meglátogatására, melyek kapcsolata iskolánkkal hosszú évekre, évtizedekre nyúlik vissza. A 9. és 10. évfolyam osztályai a DKG, a GE Hungary, a Gázgép, a Nilfisk és a Siroma-Plast üzemegységeiben szereztek meghatározó benyomásokat a termelésről s annak nagykanizsai feltételeiről.
 íjászverseny Ebéd után a Kanizsaíjász Egyesület és az iskola közös szervezésében 3D-s íjászversenyre került sor a tornacsarnokban, mely a Három évszak versenysorozat egyik állomásául is szolgált. A város iskoláiból érkezett 3 fős csapatok mérték össze tudásukat, nagyon jó hangulatban és nem kevés lelkesedéssel. Egymást segítve, tanácsokkal ellátva versenyzett egymással diák és tanár, hevesis és cserhátis, fiú és leány. Díszes kivitelű oklevéllel és nem kevés élménnyel gazdagodtak a versenyre látogatók. (A versenyről bővebben a www.kanizsaijasz.blogspot.hu honlapon tájékozódhatnak.)
 tanár-diák foci Pénteken az íjászverseny által elindított sportos eseménysorozat folytatódott a Cserhátiban. Reggel a csarnokban gyülekeztek azok a diákok, akik mozgásra és ügyességi megmérettetésre vágytak. Itt került sor az asztalitenisz mérkőzésekre, az osztályok közötti futball-meccsekre. Eközben az ebédlőben szellemi kvízjátékban bizonyíthattak azok, akik inkább csak az elméjüket akarták munkára fogni. Délben kezdődött az immár hagyományos tanár- diák focimeccs, mely a diákok 4-2 arányú győzelmét hozta.
 gólyaavató

12.45-kor újra visszatérő esemény színtere lett a csarnok: kezdetét vette a kilencedikes osztályok fesztiválja, a gólyaavató. Sor került az osztályok zenés-jelmezes bemutatkozására, féktelen derűt keltve ezzel a zsűri és a közönség tagjaiban. Nem kevés viszontagság és még több nevetés után megszületett a végeredmény, a gólyák közt a legtalpraesettebb a 9/D gárdája lett.

 nyílt nap

A Cserháti Napok zárását szombaton a beiskolázási nyílt nap jelentette. Végzős általános iskolások és szüleik látogattak el iskolánkba azzal a céllal, hogy tapasztalatokat szerezzenek az itt folyó munkáról. Körülnéztek a tanműhelyekben, az osztálytermekben, az elektronikai laborokban,a sportcsarnokban, a nyelvi és számítástechnikai laborokban,a fizika szaktantermekben,a könyvtárban. Az egyes helyszíneken részletes ismertetőt hallhattak az ott zajló tevékenységekről, felkeltve az érdeklődést a szakma, a tanulás iránt. A nyílt nap végén iskolánk pedagógusai szívesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.