NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

Célcsoport: 7-8. osztályos általános iskolai tanulók.

A célcsoport elérése: kapcsolattartás a környező Általános iskolákkal és az ott természettudományi tantárgyat tanító pedagógusokkal, illetve intézményük honlapján, közösségi médiában való megjelentetés.

Célja: középiskola választás előtt a diákok ne csak a hagyományos módon, nyílt napok keretében látogassák meg intézményünket, hanem egy adott szakmát közelebbről ismerjenek meg.

Bemutatott szakma: villamosipar és elektronika.

A jó gyakorlat részletes bemutatása

  1. Elektronika oktatásunk rövid bemutatása

  2. Mágneses erővonalak, mágnesesség, örvényáram

  3. A savanyú uborka, mint „galvánelem”. Mi minden vezeti az áramot.

  4. „Zenél a rajz”

  5. Rezgések mérése. Itt már a számítógépes alkalmazás is megjelent.

  6. PLC-vel vezérelt reflexvizsgáló.

  7. Egyéb érdekességek a fizika és elektronika világából

A rendhagyó fizika óra nem kizárólag az elektronikáról szólt, a természettudományok más területeit is érintettük. Vetítettünk képeket, melyek optikai csalódást okoznak. Festettünk tejet, végeztünk kísérleteket szódabikarbónával, ecettel, sütőporral.

Koncepció: az ebonit rúdtól eljutni a PLC vezérlésig. Bemutatni, hogy a fizika törvényszerűségeit megismerve az ember, mint érdeklődő és kísérletező hogyan jutott el napjaink technikai színvonalára. Rámutatni, hogy a természettudományok egymástól nem elvonatkoztathatóak, hasznosításuk egymásra épülve, egymást kiegészítve történik.

A gyerekek szemmel láthatóan élvezték a kísérleteket és nagyon szívesen részt vettek benne.

Visszacsatolás: kértünk és kaptunk beszámolót a résztvevőktől. Ebből láthattuk, hogy tanóránkon sikerült számukra érdekesen és érthetően bemutatnunk a kísérleteket.

A jó gyakorlat publikálása:

youtube csatornán: https://youtu.be/aB4JfoyOtHw

hivatalos facebook odalunkon: https://www.facebook.com/NSZC-Cserháti-Sándor-Szakképző-Iskolája-és-Kollégiuma-424038070983645/

weboldalunkon: http://cserhati.hu