NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

Erasmus +

Erasmus + pályázat 2023.

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

A 2022-1-HU01-KA121-SCH-000060995 projektszámú Erasmus + pályázat keretében további tanulók utazhatnak külföldre nyelvtanulás céljából a 2022/2023-as tanévben.

A kiutazási lehetőségek a következők:

Német nyelvet tanuló diákok számára:

     WBS Training – Németország/Drezda

 Időpont: 2023. április 16-29.   

     

Angol nyelvet tanuló diákok számára:

    INPRO – Lengyelország / Rzeszów

Időpont: 2023. március 19 – április 1.

Az érdeklődő diákok 2023. február 1-től jelentkezhetnek a mobilitásokra a Cserháti technikum titkárságán.

Üdvözlettel: Iskolavezetés 

Milánó - 2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása 2022.11.05-2022.11.19.

milano 2A Gordius Learning Zrt közreműködésével és szakmai támogatásával iskolánk 18 tanulója két kísérőtanárral vett részt Milánóban az Erasmus+ közismereti mobilitáson Milánóban.
Utazásunkat a Nagykanizsai Szakképzési Centrum szervezte. November 5-én korán reggel indultunk a Cseri elől a Top Utazási Iroda buszával. Röpke 10 óra múlva Milánóban találtuk magunkat.
Szállásunk a milanói Meininger Hotelben volt. A szálló a város szélén található, de a közeli metromegálló miatt ez nem volt hátrány számunkra, minden könnyen és gyorsan megközelíthető volt.
A szálloda minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújt. A 2-4 ágyas szobák mindegyike jól felszerelt, saját fürdőszobával rendelkezik. A szálloda közösségi terei, szobái patyolattiszták, minden lehetőség adott a nyugodt pihenésre. Van közösen használható konyha, mosógép, a lobbiban bár, olvasósarok és néhány játék is.
Fogadó intézményünk a Shall We Go egy szakképzési központ és támogató szervezet Milánóban, Észak-Olaszországban. Az európai programokra specializálódott cég szakmai gyakorlatokat, szakmai képzéseket, munkakörülményeket, tanulmányutakat, szakmai látogatásokat biztosít.
Gyakorlati képzésünket a G.B. Montini Gimnázium vállalta magára.
A program célja az volt, hogy a magyar diákok a helyi iskolában olasz diákokkal közös órákon, programokon való részvétel során gyakorolják az angol nyelvet, bővüljön a szókincsük, javuljon a szövegértésük, fejlődjön a kifejezésmódjuk.
Ebben a folyamatban nagyon jó módszernek bizonyultak a csoportfoglalkozások, ahol tanulóink az olasz diákokkal közösen dolgozták fel egy-egy milánói nevezetesség történelmét, amely nevezetességeket azután meg is látogattunk, és mini előadásokon hangzottak el a tanult ismeretek.
Mind a magyar, mind az olasz diákok készítettek prezentációkat, amikor a készítés folyamata és az előadás is bővítette tudásukat.milano 1
A két hetes kinttartózkodás során bejártuk egész Milánót, annak gyönyörű épületeit, templomait, nevezetes helyeit. Láttuk a San Siro Stadiont, a Dómot, tetején a Madonninával, a Scalát, a Szent Ambrus-bazilikát, a Santa Maria delle Grazie-templomot, pörögtünk a bika heréjén, hogy szerencsénk legyen, ámuldoztunk a Prada, az Armani, Louis Vuitton és Dior kirakatai előtt.
A program célja angol nyelvtanulás volt.
Ez a cél tulajdonképpen úgy valósult meg, hogy a tanulók mintegy ‘rákényszerítve’ az angol nyelv használatára, észrevétlenül, sőt érdekes feladatok által, szórakoztató programokon való részvétel közben tanultak.
Egyrészt megjött a bátorságuk, hogy használják a nyelvet. Enélkül most nem boldogultak. Csak angolul tudtak az olasz diákokkal kommunikálni, ismerkedni, a boltokban vásárolni, a közlekedésben eligazodni.
Másrészt motiváltabbak lettek a nyelvtanulás terén, hiszen most már élesben látták, hogy az, amit ők eddig iskolai tantárgyként kezeltek, egy olyan általánosan bevethető eszköz, amellyel a világ szinte bármely pontján boldogulni tudnak.

Erasmus + Prága, 2022. 11. 27-29.

OvarosA 021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat keretein belül az NSZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium képviseltében előkészítő látogatáson vettek részt Benczesné Markó Eszter és Godena Ildikó Prágában. A háromnapos utazás során megismerkedtek az adventi pompába öltözött Prága látványosságaival, hódoltak kulináris élvezeteknek is. A félig állami, félig magánkézben lévő kéttannyelvű Educanet partneriskolába is ellátogattak, ahol az angol nyelvet is gyakorolhatták.

Erasmus +

316953068 3845443625682731 9182702569232843496 nElkezdődött az oktatás. Az első IT óra. Előadás a mesterséges intelligenciáról.
 
2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása
 

Prága, 2022.11.28. - 2022.12.09. 

Skupina Primera munkatársi mobilitás - 2022.11.14. – 11.19.

315523019 693920178605225 8767468114474333086 nAz Erasmus+ Programban a Nagykanizsai Szakképzési Centrum képviseletében Körmöczi Zsuzsanna, Tóth Rita és Szolnoki Adrienn egyhetes angol nyelvű továbbképzésen vett részt Ljubljanában. A kollégák a Developing Effective Communication Skills című kurzus során betekintést nyertek a tranzakcióanalízisbe, a gyakorlatban alkalmazva annak módszertanát. Látogatást tettek egy szlovén iskolakomplexumban, kirándultak Bledbe, megismerkedtek a főváros nevezetességeivel, a helyi hagyományokkal és a gasztronómia jellemzőivel. Négy másik ország pedagógusaival kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki, miközben fejlődtek angol nyelvi kompetenciáik.

Mód Zalán és Tóth Benedek beszámolója

Hosszútávú (három hónapos) mobilitás Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása (2022.08.01. - 2022.10.28.)

A mobilitásunk 3 hónapig tartott, július 31-én utaztunk ki és október 28-án jöttünk haza. A 3 hónapot egy közel 50.000-es városba, Avezzanóban töltöttük a Fucino fennsík legnagyobb településén, Rómától mindössze 100 km-re. Mivel az "Olasz csízma" közepén voltunk, ezért több nagyobb várost meg tudtunk nézni. Rómában hatszor voltunk, ahol megnéztük az összes nevezetességet éjjel is és nappal is, mint például a Szent Péter Bazilikát, Pantheont, Trevi kutat és persze jártunk a pápák városában Vatikánban, ahol végigjártuk a vatikáni múzeumokat. Ezen kívül voltunk Nápolyban, Pompeiben ,L'Aquilaban, Pescaraban és több tengerparti városban, - így a 3 hónap alatt a strandolás sem maradt ki. A várost, ahol voltunk óriási hegyek ölelik körbe, ezért többször voltunk túrázni a közeli hegyeken és szurdokokban.
Az Erasmusnak része a felfedezés, de elsősorban a nyelvtanulásról és a szakmai tapasztalat szerzésről szól.
Tehát az ErasmusPro egy nagyon szuper program, aminek keretein belül meg lehet ismerkedni más országokkal és emberekkel; ezek kultúrájával, szokásaikkal és nemzeti értékeikkel. Ezenfelül -amiről igazából a program szól - rengeteg szakmai tapasztalatot lehet gyűjteni és kiválóan el lehet sajátítani egy vagy több idegen nyelvet.
Nekem az ErasmusPro az élet sok oldalán adott hasznos tapasztalatot tudást és élményt. Angol nyelvi ismeretem fejlődött az itt eltöltött idő alatt, mivel tartottak angol órát online és voltak helyben tartott tantermi óráim is.
Ezen kívűl az olasz nyelvből is tanultam sokat, mert kintlétem alatt kialakultak olyan szituációk, amikor olaszul kellett beszélnem. Eleinte csak google fordítóval tudtam kommunikálni, de aztán egy-két szó, később már több mondat is megragadt, amit már magamtól is tudok használni. Szakmai szempontból is lehet fejlődni, mert cégeknél voltunk kihelyezve, ahol megismerkedtem a munka világával.
Az önfenntartó életet is megismertem, mivel rá voltam szorulva arra, hogy saját magamat tartsam el, ezért megtanultam sütni, főzni, mosni és a többi. Ez a program adott még új barátokat és valóban rendkívűl közelről megismertem az olasz kultúrát. Az Erasmus hozzásegített sikeres tanulmányaimhoz.
Összegezve ez a program nagyon kiváló és mindenkinek ajánlom, aki sokrétű tapasztalatot szeretne gyűjteni az élet minden területén.

Mód Zalán
Nagykanizsa, 2022.11.08.

 Az Erasmus programom révén 2022.08.01.-2022.10.28.-ig egy Avezzano nevű városban lakhattam. Rengeteg tudással gazdagodtam, amelyek közül a legfontosabb számomra a szakmai tapasztalatszerzés és az angol nyelv fejlesztése volt elsősorban. Persze az angolórákon kívül tanultunk olaszul is egy keveset, aminek során megismerkedtünk az olasz kultúrával és a helyi szokásokkal is. Másrészt az önellátás miatt főzni tanultunk, házimunkát végeztünk és vásárolni jártunk, ezért talpraesettebbek, magabiztosabbak lettünk. Az avezzanoi Euroconic nevű cégnél dolgoztunk, ahol leginkább a CNC gépek használatát gyakoroltuk. Szabadidőnkben rengeteg lehetőségünk volt a kirándulásra, hiszen a régiónk rendelkezik gyönyörű hegyekkel, szép városokkal és még tengerpartal is. Szerencsénkre Róma is elég közel volt ahhoz, hogy többször is ellátogassunk oda és végig csodáljuk nevezetességeit, mint például a Colosseumot, a Pantheont és a Vatikáni Múzeumot.
Egy év múlva szeretnénk végezni a technikusi évemmel és alkalmasnak lenni egy egyetemre.
Bár pontosan még nem tudom, hogy melyik egyetemre jelentkeznék, de a szakmámon belül szeretnék továbbtanulni, ebben pedig az ErasmusPro rengeteget segít tapasztalatszerzés gyanánt. Másrészt, amióta nyelvvizsgát szereztem folyamatosan gyengült a nyelvi tudásom, de ez a program segített újra feleleveníteni.

Tóth Benedek
Nagykanizsa, 2022. 11. 05.

 

Szakmai látogatás Olaszországban, Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393
projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása

DSCN14792022. október 25 - 2022 október 28 között szakmai látogatáson vettünk részt Olaszországban, Avezzanoban. Nem mentünk „idegen helyre”, hiszen két cserhátis diákunk Mód Zalán és Tóth Benedek már csaknem három hónapja hosszú távú mobilitáson tartózkodott a nevezett városban.
A fiúk a három hónapos kintlétük alatt angol nyelvet tanultak, prezentációkat készítettek, valamint a Euroconic cégnél szakmai gyakorlatot teljesítettek, CNC gépeken dolgoztak. Távolabbi terveink között szerepel, hogy további cserhátis diákok utaznának hosszútávú mobilitásra Olaszországba, Avezzanoba.
Fontosnak tartottuk ezért, hogy a szakmai látogatás alatt tapasztalatot szerezzünk az Erasmus + program olaszországi megvalósításáról. A jövőre való tekintettel fontosnak tartottuk továbbá a nemzetközi mobilitások, a nyelvi- és szakképzések területén tevékenykedő nonprofit olasz szervezet, az AMFI International munkatársaival való jó viszony kiépítését. A gyakorlati hely megismerése sem volt elhanyagolható számunkra.
A szakmai látogatás programja lehetőséget adott mind ezek megismerésére, a megfogalmazott célok elérésére.
Megismerkedtünk az AMFI munkatársaival, a szervezet tevékenységével, programjaival. Látogatást tettünk a diákok gyakorlati helyén. Megismertük a munkafolyamatokat. A Euroconic cég vezetője beszélt a termelésről, a piacról. Voltunk a Sterpetti autószerelő műhelyben valamint megnéztük Avezzano és Celano látnivalóit is. Az olasz fél a diákok szálláshelyét is megmutatta.
Szakmai látogatásunk teljesen elérte célját. Az ott szerzett tapasztalatok megerősítettek abban, hogy érdemes minél több diákot, kollégát bevonni az Erasmus pályázatok megvalósításába. A program lehetőséget nyújt a szakma illetve egy idegen nyelv jobb megtanulására.

Ebben a tanévben és az elkövetkezendő tanévekben is további mobilitások megvalósítását tervezzük.
Nagykanizsa, 2022. 11. 05.