NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

Erasmus +

Erasmus +

316953068 3845443625682731 9182702569232843496 nElkezdődött az oktatás. Az első IT óra. Előadás a mesterséges intelligenciáról.
 
2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása
 

Prága, 2022.11.28. - 2022.12.09. 

Skupina Primera munkatársi mobilitás - 2022.11.14. – 11.19.

315523019 693920178605225 8767468114474333086 nAz Erasmus+ Programban a Nagykanizsai Szakképzési Centrum képviseletében Körmöczi Zsuzsanna, Tóth Rita és Szolnoki Adrienn egyhetes angol nyelvű továbbképzésen vett részt Ljubljanában. A kollégák a Developing Effective Communication Skills című kurzus során betekintést nyertek a tranzakcióanalízisbe, a gyakorlatban alkalmazva annak módszertanát. Látogatást tettek egy szlovén iskolakomplexumban, kirándultak Bledbe, megismerkedtek a főváros nevezetességeivel, a helyi hagyományokkal és a gasztronómia jellemzőivel. Négy másik ország pedagógusaival kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki, miközben fejlődtek angol nyelvi kompetenciáik.

Mód Zalán és Tóth Benedek beszámolója

Hosszútávú (három hónapos) mobilitás Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása (2022.08.01. - 2022.10.28.)

A mobilitásunk 3 hónapig tartott, július 31-én utaztunk ki és október 28-án jöttünk haza. A 3 hónapot egy közel 50.000-es városba, Avezzanóban töltöttük a Fucino fennsík legnagyobb településén, Rómától mindössze 100 km-re. Mivel az "Olasz csízma" közepén voltunk, ezért több nagyobb várost meg tudtunk nézni. Rómában hatszor voltunk, ahol megnéztük az összes nevezetességet éjjel is és nappal is, mint például a Szent Péter Bazilikát, Pantheont, Trevi kutat és persze jártunk a pápák városában Vatikánban, ahol végigjártuk a vatikáni múzeumokat. Ezen kívül voltunk Nápolyban, Pompeiben ,L'Aquilaban, Pescaraban és több tengerparti városban, - így a 3 hónap alatt a strandolás sem maradt ki. A várost, ahol voltunk óriási hegyek ölelik körbe, ezért többször voltunk túrázni a közeli hegyeken és szurdokokban.
Az Erasmusnak része a felfedezés, de elsősorban a nyelvtanulásról és a szakmai tapasztalat szerzésről szól.
Tehát az ErasmusPro egy nagyon szuper program, aminek keretein belül meg lehet ismerkedni más országokkal és emberekkel; ezek kultúrájával, szokásaikkal és nemzeti értékeikkel. Ezenfelül -amiről igazából a program szól - rengeteg szakmai tapasztalatot lehet gyűjteni és kiválóan el lehet sajátítani egy vagy több idegen nyelvet.
Nekem az ErasmusPro az élet sok oldalán adott hasznos tapasztalatot tudást és élményt. Angol nyelvi ismeretem fejlődött az itt eltöltött idő alatt, mivel tartottak angol órát online és voltak helyben tartott tantermi óráim is.
Ezen kívűl az olasz nyelvből is tanultam sokat, mert kintlétem alatt kialakultak olyan szituációk, amikor olaszul kellett beszélnem. Eleinte csak google fordítóval tudtam kommunikálni, de aztán egy-két szó, később már több mondat is megragadt, amit már magamtól is tudok használni. Szakmai szempontból is lehet fejlődni, mert cégeknél voltunk kihelyezve, ahol megismerkedtem a munka világával.
Az önfenntartó életet is megismertem, mivel rá voltam szorulva arra, hogy saját magamat tartsam el, ezért megtanultam sütni, főzni, mosni és a többi. Ez a program adott még új barátokat és valóban rendkívűl közelről megismertem az olasz kultúrát. Az Erasmus hozzásegített sikeres tanulmányaimhoz.
Összegezve ez a program nagyon kiváló és mindenkinek ajánlom, aki sokrétű tapasztalatot szeretne gyűjteni az élet minden területén.

Mód Zalán
Nagykanizsa, 2022.11.08.

 Az Erasmus programom révén 2022.08.01.-2022.10.28.-ig egy Avezzano nevű városban lakhattam. Rengeteg tudással gazdagodtam, amelyek közül a legfontosabb számomra a szakmai tapasztalatszerzés és az angol nyelv fejlesztése volt elsősorban. Persze az angolórákon kívül tanultunk olaszul is egy keveset, aminek során megismerkedtünk az olasz kultúrával és a helyi szokásokkal is. Másrészt az önellátás miatt főzni tanultunk, házimunkát végeztünk és vásárolni jártunk, ezért talpraesettebbek, magabiztosabbak lettünk. Az avezzanoi Euroconic nevű cégnél dolgoztunk, ahol leginkább a CNC gépek használatát gyakoroltuk. Szabadidőnkben rengeteg lehetőségünk volt a kirándulásra, hiszen a régiónk rendelkezik gyönyörű hegyekkel, szép városokkal és még tengerpartal is. Szerencsénkre Róma is elég közel volt ahhoz, hogy többször is ellátogassunk oda és végig csodáljuk nevezetességeit, mint például a Colosseumot, a Pantheont és a Vatikáni Múzeumot.
Egy év múlva szeretnénk végezni a technikusi évemmel és alkalmasnak lenni egy egyetemre.
Bár pontosan még nem tudom, hogy melyik egyetemre jelentkeznék, de a szakmámon belül szeretnék továbbtanulni, ebben pedig az ErasmusPro rengeteget segít tapasztalatszerzés gyanánt. Másrészt, amióta nyelvvizsgát szereztem folyamatosan gyengült a nyelvi tudásom, de ez a program segített újra feleleveníteni.

Tóth Benedek
Nagykanizsa, 2022. 11. 05.

 

Szakmai látogatás Olaszországban, Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393
projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása

DSCN14792022. október 25 - 2022 október 28 között szakmai látogatáson vettünk részt Olaszországban, Avezzanoban. Nem mentünk „idegen helyre”, hiszen két cserhátis diákunk Mód Zalán és Tóth Benedek már csaknem három hónapja hosszú távú mobilitáson tartózkodott a nevezett városban.
A fiúk a három hónapos kintlétük alatt angol nyelvet tanultak, prezentációkat készítettek, valamint a Euroconic cégnél szakmai gyakorlatot teljesítettek, CNC gépeken dolgoztak. Távolabbi terveink között szerepel, hogy további cserhátis diákok utaznának hosszútávú mobilitásra Olaszországba, Avezzanoba.
Fontosnak tartottuk ezért, hogy a szakmai látogatás alatt tapasztalatot szerezzünk az Erasmus + program olaszországi megvalósításáról. A jövőre való tekintettel fontosnak tartottuk továbbá a nemzetközi mobilitások, a nyelvi- és szakképzések területén tevékenykedő nonprofit olasz szervezet, az AMFI International munkatársaival való jó viszony kiépítését. A gyakorlati hely megismerése sem volt elhanyagolható számunkra.
A szakmai látogatás programja lehetőséget adott mind ezek megismerésére, a megfogalmazott célok elérésére.
Megismerkedtünk az AMFI munkatársaival, a szervezet tevékenységével, programjaival. Látogatást tettünk a diákok gyakorlati helyén. Megismertük a munkafolyamatokat. A Euroconic cég vezetője beszélt a termelésről, a piacról. Voltunk a Sterpetti autószerelő műhelyben valamint megnéztük Avezzano és Celano látnivalóit is. Az olasz fél a diákok szálláshelyét is megmutatta.
Szakmai látogatásunk teljesen elérte célját. Az ott szerzett tapasztalatok megerősítettek abban, hogy érdemes minél több diákot, kollégát bevonni az Erasmus pályázatok megvalósításába. A program lehetőséget nyújt a szakma illetve egy idegen nyelv jobb megtanulására.

Ebben a tanévben és az elkövetkezendő tanévekben is további mobilitások megvalósítását tervezzük.
Nagykanizsa, 2022. 11. 05.

 

Hosszútávú (három hónapos) mobilitás Avezzanoban

2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393
projektszámú Erasmus + pályázat megvalósítása
2022.08.01. - 2022.10.28

DSCN1459A negyedik ipari forradalomban új munkakörök és foglalkozások jönnek létre, így az iskolában tanított tartalmaknak is folyamatosan meg kell újulni. Ez az átalakulás, ezek az elvárások nagy kihívást jelentenek a szakmai képzés számára.
MA KELL OKTATNUNK A JÖVŐT!
Magas színvonalú szakmai ismeretekre csak modern, a korszerű eszközökkel felszerelt műhelyekben lehet megtanítani a fiatalokat. Erre kiváló lehetőséget nyújtott a Nagykanizsai Szakképzési Centrum 2021-1-HU01-KA121-SCH-000005393 projektszámú Erasmus + pályázata, amelynek keretében két cserhátis diák Mód Zalán és Tóth Benedek három hónapot tölthetett Olaszországban, Avezzanoban.
A szakmai program két részből állt: A kint tartózkodás első hónapjában, 2022 augusztusában a tanulók angol nyelvi képzésen vettek részt valamint projektmunkákat készítettek. 2022 szeptemberében és októberében pedig az Euroconic cégnél szakmai gyakorlatot teljesítettek. A cégnél CNC gépeken dolgoztak.
A fiúk mindennapjai nemcsak a munkáról és tanulásról szóltak, hanem több alkalommal jártak Rómában. Voltak Pescaraban, Aquila-ban, Nápolyban, Tivoliban. Megnézték a kihagyhatatlan nevezetességeket. Bejárták a Celano melletti szurdokat (Gole di Aielli Celano).
A diákok a három hónap alatt ismeretségeket kötöttek, megismerték az ország kultúráját, szokásokat, nemzeti értékeket. Új szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek. Gyakorolták az idegen nyelvet. Angol nyelvi kommunikációjuk fejlődött. Ugyanakkor sok olasz szót, kifejezést, mondatot megtanultak. Az élet minden területén egyedül kellett boldogulniuk, így önállóságra tettek szert.
A projekt sikeresnek bizonyult. Terveink szerint 2023 szeptemberében három cserhátis diák utazik hosszútávú mobilitásra Olaszországba, Avezzanoba.

2019-1-HU01-KA102-060260 projektszámú Erasmus + pályázat

Ez jó mulatság, férfi munka volt!

A Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium 12 tanulója a "Cserhátis diákok külföldi szakmai gyakorlaton” elnevezésű 2019-1-HU01-KA102-060260 projektszámú Erasmus + pályázat keretében 2022. augusztus 7 - 2022. augusztus 28. között három hetes szakmai gyakorlaton vehetett részt Bécsben.

A külföldi gyakorlatra a gépészet, specializált gép és - járműgyártás valamint elektronika elektrotechnika ágazaton tanuló diákok jelentkezhettek.
Ezen szakmacsoportok területén folyamatos a fejlődés. Új technológiák, technikák jelennek meg. Ez a projekt lehetővé tette a diákoknak, hogy fejlettebb technikával és technológiával rendelkező külföldi környezetben szerezzenek tapasztalatot. Fontos, hogy idegen nyelvi környezetben feleltek meg a munkaerőpiaci elvárásoknak, nemzetközi ismeretekre tettek szert.
A három hét nemcsak a tanulásról, a szakmai gyakorlat alatt szerzett tudás elmélyítéséről szólt, hanem kötelező kulturális programok keretében megtekintették a diákok a Schönnbrunni Kastélyt, a Bécsi Operaházat, jártak a Természettörténeti Múzeumban, a Műszaki Múzeumban valamint Möblingben. Érdeklődéssel szemlélték a Hundertwasser házakat.

A program teljesítése után a tanulók tanúsítványt kaptak külföldi szakmai gyakorlatukról. Ezzel előnyt élveznek majd a későbbi munkakeresésnél.

Hasonló pályázat megvalósítását tervezzük a 2022/2023-as tanévben! Erre is várjuk majd érdeklődő tanulóink jelentkezését.

Nagykanizsa, 2022. szeptember 1.