NAGYKANIZSAI SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium

Az Európai Parlament Nagykövet-Iskolája

eu nagykovet

„Hallasd a hangod!” elnevezésű Európai ifjúsági találkozó

„Hallasd a hangod!” elnevezésű Európai ifjúsági találkozón vett részt Budapesten 3 Junior nagykövetünk (Tóth Laura, Szabados Zsófia, Miszlai Janka Panna 11.F osztályos tanulók) és Farkas Zsuzsanna tanárnő. Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program keretében diákjaink előadásokat hallgattak, workshop-okon aktivizálták magukat, kérdezhettek EP képviselőt, illetve találkozhattak Jaume Duch-kal, aki az Európai Parlament kommunikációs igazgatója és szóvivője.

EU - Játszva tanulni!

A cseris tanulók tanórai kereteken belül felfedezhették fel az EU-s világot, ismerkedhettek meg a különböző országok adta lehetőségekkel, mondhatták el véleményüket egy-egy témával kapcsolatban.

Legérdekesebb számukra a külföldi nyelvtanulás lehetősége volt.

Az Európai Parlament Nagykövet-Iskolája

"Vén Európa"
Iskolánk egyik Junior Nagykövete, Prikryl Zoé (10.F) a Vén Európa című dallal fejezte ki az Európai Unió alapvető értékeit: összetartozás, szolidaritás, béke, szeretet.
Gratulálunk!

Online Euroscola

europai parlamentNovember elején iskolánk 3 tanulójának lehetősége volt betekintést nyerni a strasbourg-i Európai Parlament munkájába, amelyen az EU számos iskolája részt vett.
Az Európai Parlament alelnöke, Pedro Silva Pereira válaszolt a tanulók kérdéseire.
Az online programon a világ legnyomasztóbb témái is előtérbe kerültek, így a bevándorlásról, terrorizmusról és a koronavírus is szó esett.
Szavazatot indítottak arról is, milyen jövőt képzelnek el az unióban: a környezetbarát EU nyert.

Köszönjük a lehetőséget!
Csapó Bálint, Pétervári Balázs, Pilkhoffer Róbert

Junior Európa-nap 2021. április 22.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája révén volt lehetőségünk bekapcsolódni a Junior Európa-nap eseményeibe. Lővei Andrea irodavezető köszöntője után Linder Bálint mutatta be képviselő asszisztensének egy napját Strasbourgban. Majd Józsa Veronika, az EP webkommunikációs munkatársa tartott előadást a „Social media trendek Európában és az uniós intézményekben” címmel. Ezután 3 csoportra osztották az ország Junior képviselőit és Breakout room aktivitások következtek. Levezetésként Ladányi Ármin, a YBG vezetője és europaert.eu kiemelt önkéntese mesélt az Európai Unióval való aktivitásáról, önkéntes munkáiról.
Érdekes és hasznos információhoz juthattak az iskolánk Junior Nagykövetei ezen az online rendezvényen.

Junior Nagykövetek: Miszlai Janka, Nikli Kornélia, Prikryl Zoé, Tóth Laura.

„17év – 17km” – virtuális EU-s futás május 1. és 9. között

Magyarország EU-csatlakozásának tizenhetedik évfordulójára egy tizenhét kilométeres, virtuális futóversenyt szervezünk.
Az esemény különlegessége, hogy a táv kötetlenül, bárhol teljesíthető a megadott időintervallumon belül.

A feladat egyszerű: regisztrálj, fuss, rögzítsd a futásod valamilyen applikációval, fotózz, töltsd fel az eredményedet és nyerj!
Az első 2000 teljesítő egyedi érmet kap. Az Európa-napi fesztivál keretében megtartott tombolasorsoláson pedig további értékes ajándékokat nyerhetsz! Csatlakozz az eseményhez a Facebookon is!

RÉSZELTEK ITT!

Húsvét Európában

Iskolánk, mint az Európai Parlament Nagykövet Iskolája egy kis játékra invitál benneteket "Húsvét Európában" címmel.

Kattints rá és játsz! Húsvét EUrópában

Aktív állampolgársági akadémia Budapesten!

tudatos2A "Hallasd a hangod" elnevezésű rendezvényen Farkas Zsuzsanna tanárnő vett részt 11.B osztályos tanulókkal. (Avas Dorina, Gelencsér Katalin, Orsós Violetta.)
A nagy érdeklődés mellett megtartott rendezvényt Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitotta meg, majd Gordana Berjan, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ vezetője üdvözölte a résztvevőket. Tomislav Korman, az EP Kommunikációs Főigazgatósága kampánystratégiai osztályának munkatársa az europaert.eu kampányt ismertette.
A nyitóbeszédeket előadás-sorozatok és workshopok követték. Dr. Papp-Váry Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kar dékánja, marketing szakember, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Rajcsányi Gellért, a Mandiner főszerkesztője és Hanula Zsolt, az Index tudományrovatának vezetője ragadták meg a fiatalok figyelmét előadásaikkal a közösségi média szerepéről és fontosságáról, a tudatos médiafogyasztásról, az önkénteskedés előnyeiről.

Bővebben: Aktív állampolgársági akadémia Budapesten!

Előadás az Európai Unió jövőjéről

Az Európai Unió jövőjéről tartott előadást Zupkó Gábor iskolánkban. Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője interaktív beszámolót tartott a fiatalokat leginkább érintő uniós kérdésekről.
 
Forrás:http://www.kanizsatv.hu/hirek/4554-parbeszed-a-polgarokkal--europa-jovoje

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája

eu 10Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programfelelős pedagógusa, Farkas Zsuzsanna tanárnő ismét egy brüsszeli tanulmányúton vehetett részt, amelynek során betekintést nyerhetett az európai uniós intézmények működésébe és első kézből kaphatott információt az aktualitásokról az európai parlamenti képviselőktől.

Bővebben: Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája

Cserháti az Európai Parlament Nagykövet Iskolája

euszavaz 3 thA 10.B osztály néhány tanulója a szavazás fontosságára hívta fel a figyelmünket.

Dönts a jövődről! Élj a lehetőséggel és szavazz május 26-án!

euszavaz 1 th euszavaz 2 th

Újra irány Brüsszel!

eu 2019 thAz Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája felhívást indított a Nagykövet iskolák részére.
Farkas Zsuzsanna tanárnő sikeres pályázatot nyújtott be, így április elején 8 cseris tanuló egy brüsszeli tanulmányúton vehet részt.


Gratulálunk!

EU vetélkedő 2019.

eu 2019 03Iskolánkban a mai napon vidám vetélkedőre került sor, ahol 9 csapat mérhette össze tudását. Témája: "Mit tudsz az Európai Unióról?"
Eredmények:
1.helyezett: 9.A
2.helyezett: 12.D
3.helyezett: 9.C és 12.A (holtversenyben)
Gratulálunk!

Bővebben: EU vetélkedő 2019.

Brüsszel

05 brusszelAz Európai Parlament Nagykövet Iskolája program kitartó munkát és elkötelezettséget igényelt, melynek meglett az eredménye. A budapesti Európa-pont vezetője, Lővei Andrea a 25 iskola közül a 2 legsikeresebbet választotta ki ,azzal a megtisztelő feladattal, hogy a projekt vezetői képviseljék Magyarországot a Brüsszelben megrendezésre kerülő konferencián. Az egyik felkérést, az eredményes munka elismerését a Cserháti iskola kapta. Így iskolánkból Farkas Zsuzsanna, továbbá a jászberényi Dr. Zrupkóné Pernyész Lívia képviselte hazánkat az Európai Parlamentben, ahol mind a 27 tagországból 2-2 pedagógus volt jelen.

02 brusszel 03 brusszel 04 brusszel  
06 brusszel 07 brusszel 08 brusszel  

Országok, osztályok

Cserháti az Európai Parlament Nagykövet Iskolája. Osztályok mutatják be az EU néhány országát.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája lettünk!

nagykovet 01 thIskolánk elnyerte az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet!

A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése az Európai Unió munkája, eredményei iránt, aktív ismereteket nyújtva mind az Unióról, mind az Európai Parlamentről. Az iskoláknak olyan oktatási tevékenységet kell végezniük, amely felhívja a figyelmet az európai parlamentáris demokráciára és az európai polgárság értékeire. A program további célja, hogy létrejöjjön egy iskolákból, tanárokból és diákokból álló, az Európai Parlamenttel, képviselőivel és a tájékoztatási irodákkal együttműködő, egyre növekvő hálózat.

„Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programunk nagy sikerrel indult”, mondta el Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetője. „A programhoz történő csatlakozás alapfeltétele nem egy egyszeri, hanem egy folyamatos, az európai uniós értékek, vívmányok, szellemiség átadását szolgáló oktatási-nevelési tevékenység folytatása az adott iskolában.”

Az ünnepségen résztvevőket Schöpflin György európai parlamenti képviselő köszöntette. „Európai polgári feladat az Európai Unióról tájékozódni, hiszen a jövő az Európai Unióról is szól, amely mindannyiunkat érint valamilyen formában.” A képviselő egyben felhívta a figyelmet az Európai Polgári Kezeményezés fontosságára is.nagykovet 02 th

A diákok, mint a program junior nagykövetei, bemutatták az iskolaév során megvalósított tevékenységeiket, majd Schöpflin György átadta az iskolák részvételét jelképező plaketteket, továbbá a programban résztvevő diákok és tanárok részére az elismerő okleveleket.

Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Slam poetry Európáról

Kővári Kolos (10.D) és Széphegyi Dániel (11.C) alkotott egy kisvideót, amely tulajdonképpen egy slam poetry az Európáról, az EU-ról.

P-nap

pnapA Pannon egyetem szervezésében egy magyar rekordkísérletnek volt részese a Cserháti, melynek keretében egy raklapfestő versenyen a parlamentet festették le tanulóink a magyar zászló színeiben.
A csapat tagjait a Junior Nagyköveteink alkották: Szalai Patrik, Huszár Krisztián, Czinki Gábor, Czigány Marcell

Előadás az EU-ról a Halis István Városi Könyvtárban

Halis thMárcius végén a Cserháti 11.A osztálya a város más középiskolás osztályaival együtt egy előadáson vett részt a Halis István Városi Könyvtárban, ahol az Európai Unió kialakulásával, történetével és intézkedéseivel foglalkoztunk. Az előadó elmondása alapján a könyvtárban minden EU-val kapcsolatos könyv megtalálható, a nemzetállamok történetével együtt, így az információforrás biztosított mindenki számára. Megismerkedtünk egy picit az Európai Unió történetével. Hóbor József elmondta, hogy az Európai Unió abból a célból jött létre 1945-1959-ig, hogy véget vessen a szomszédos európai országok közötti véres háborúknak, amelyek közül a legrettenetesebb a második világháború volt.

Az előadáson megtudhattuk azt is, hogy a regionális politika keretében a fejlettebb térségek is hozzájuthatnak speciális célokat (a foglalkoztatás növelése, a szakképzés fejlesztése, a határmenti együttműködés segítése) szolgáló támogatásokhoz. Ezek a támogatások gazdaság- és társadalomfejlesztési programok megvalósításához, illetve nagy beruházási projektekhez biztosítanak a hazai finanszírozást kiegészítő forrást. Alapvetően minden ország maga határozza meg, milyen területek fejlesztésére kívánja az EU-pénzeket felhasználni.

Nemzeti nyelvek napja

Gomrokiran Thyra Myna nemet th   Guruzda Zoltan roman th
Gomrokiran Thyra Myna (német) Guruzda Zoltán (román)
   
Jusupovic Mark horvat th Paksa Zsuzsanna angol th
 Jusupovic Márk (horvát)  Paksa Zsuzsanna (angol)

Infopont az EU-ról

Elkészült az infopont, ahol hasznos és látványos tájékoztató anyagokat helyeztünk el az Európai Unióról.

 infopont th01  infopont th02  infopont th03  infopont th04
 infopont th05  infopont th06  infopont th07  infopont th09
 infopont th10  infopont th11  infopont th12  infopont th13
 infopont th14  infopont th15    

EU felirat készítése

Gépész tanulóink egy gyakorlati óra keretében EU feliratot készítettek fémből.

gepesz th01   gepesz th02  gepesz th03
 gepesz th04  gepesz th05  gepesz th06

PEN- Fenntartható fejlődés

 

 

pen 1Iskolánk 13.A és 14.A osztályos tanulói látogatást tettek, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán rendezett előadáson. Az előadás „Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban?” címre hallgatott, mely „Fenntartható Fejlődés” témáját boncolgatta.

A megnyitót Valenta László a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége elnöke kezdte, majd Dénes Sándor Nagykanizsa MJV polgármesterének köszöntőjét hallhattuk.

Az előadást elsőként Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke kezdte.

Programjának a „Szükségből erény – Fenntartható vállalatvezetés, üzleti megoldások” címet adta. Leginkább az ökológiáról beszélt, valamint arról, hogy olyan projecteket kell létrehozni, amelyek egy kezdőtőke felhasználása után ellátják önmagukat. Fontosnak tartja a jelen értékeit és ezeket próbálja megőrizni az utókornak.

Ezt követően Berkesné Rodek Nóra egyetemi oktató szólalt fel. Témájának „A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet” választotta. Az oktatás és a kutatások fontosságára és kapcsolatára világított rá, valamint egy új applikációról beszélt, mely a pen2cégek munkáját könnyítené meg.

Utolsóként Dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- Fejlesztő Központ vezető kutatója kapott szót. Programjának „Vízügyi kutatások a fenntarthatóság jegyében” címet adta. A termálvizek fontosságáról, felhasználásáról és jótékony hatásairól beszélt. Számomra a legérdekesebb előadás volt.

Az előadást Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója zárta, utána Anda Zoltán a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese mondott köszönetet a hallgatóság aktív közreműködéséért.

Egyéni vélemény: Maga az előadás témája és célja nem volt rossz, sőt teljesen időszerű volt. Érzésem szerint a témák inkább szakembereknek szóltak ezért az előadásmódja elég nyers és nehezen felszívódó volt a jelenlévő diákok számára és sokszor unalmas is volt.

Pető Dániel 13/A

 http://www.kanizsatv.hu/hirek/20650/fenntarthato-fejlodes-/